fbpx
Fastighetsfrågor – Norra Cypern
Överlåtelse Formaliteter
Överlåtelseprocessen i norra Cypern kan vara annorlunda jämfört med de formaliteter som finns i andra länder.

Nedan följer hur det fungerar i norra Cypern:

a) Fastigheter på Norra Cypern köpt från en utvecklare Fastigheten som köps kan vara en lägenhet eller en villa. I båda fallen måste du ha ditt ”köpetillstånd” utfärdat av ministerrådet innan du har rätt att begära att den köpta egendomen skall överföras till ditt namn. Din advokat bör fortlöpande informera dig om i vilket skede din ansökan med ministerrådet för närvarande befinner sig i. När din ansökan om tillstånd att köpa har beviljats kontaktar du och din advokat utvecklaren och frågar om den köpta egendomen har utfärdats av Fastighetsregistret. Om handlingarna är utfärdade behöver advokaten sedan följande i sin hand:

i) Din fullmakt ger honom möjlighet att göra en överföring
ii) Kopia av ditt giltiga pass
iii) Kopia av enskilda handlingar för fastigheten
iv) Information/intyg av fastighetsskatten (satser) för året som överlåtelsen ska ske, utfärdat av
kommunkontoret
v) momsfaktura

Skatter betalas:
Av utvecklaren:
– 6,25% av kontraktssumman

Genom köparen:
i) Moms – 5%
ii) Överföringsskatt – 3%
iii) Kommunal skatt
iv) Valutakursförändring

v) Administrativa- samt överlåtelseavgifter
(Punkterna III, IV, V ovan bör inte överstiga ett par hundra pounds beroende på vilket datum
kontraktet tecknades)

b) Norra Cypern Fastigheter köps in från privata Person
Allt ovanstående skall gälla med enda undantaget att köparen inte skall åläggas att betala momsen till säljaren och därför krävs inget intyg på detta.

Vägledning till första gångs köpare på Norra Cypern
Så fort du uttryckt din önskan att köpa en fastighet med hjälp av vår advokatbyrå, kommer vi att skicka dig en ”ansökningsblankett” där du och eventuell medköpare fyller i olika uppgifter. Denna blankett har två syften; Det ena är att förbereda köpeavtalet samt att så fort kontraktet är skrivet med hjälp av dessa uppgifter ansöka om köpetillstånd hos ministerrådet. Den ifyllda blanketten bör returneras till oss så snabbt som möjligt tillsammans med kopia av varje köpares pass (enbart sidan med bild ).

Detta kan göras antingen med vändande e-post eller
per fax till 0090 392 227 50 20 eller 0090 392 815 04 89.

Efter mottagandet av ovanstående och efter våra kontroller av egendomen, kommer kontrakten att förberedas av oss skickas per e-post till dig för ditt godkännande.

När avtalen är godkända av dig och ditt godkännande förmedlats till oss, kommer de att undertecknas och växlas av oss (du behöver inte underteckna kontraktet eller returnera det). En fullständig uppsättning av kontrakt kommer att skickas till dig. Den första delbetalningen på inköpspriset samt våra avgifter betalas sedan.

Strax efter betalning kommer vårat kontor att ansökan till rådet för beviljande av nödvändiga tillstånd från lokala myndigheter vilka tillåter dig att juridiskt äga fastigheten. Du kommer dock från och med undertecknande av kontraktet att betraktas som ägare av fastigheten. Tillståndet (som normalt beviljas inom 12 månader från dagen för ansökan) kommer att möjliggöra att du registrera fastigheten i ditt namn.

Under tiden (efter att du har din kopia av kontraktet i hand), är du även skyldig att söka ett intyg från polismyndigheten som visar att du inte har något kriminellt förflutet. Intyget tar cirka 40 dagar att erhålla och postas i originalutförande så snart som möjligt till oss

Betalningar:
Vi informerar dig om den exakta summan som betalas strax efter att kontraktet utfärdats:

a) första delbetalningen till säljaren

b) rättslig avgifter (enligt ovan)

c) stämpelskatt (detta är för att betala för legalisering av kontrakt vilket är 0,5% av kontraktsvärdet + £ 25 administration avgifter)

d) avgifter som krävs för registrering av avtalet med fastighetsregistret

e) lokala bankavgifter (0,12% av det överförda beloppet eller minst 21 £)
Även om allt ovanstående kan komma att betalas direkt till leverantören hjälper vi gärna till att förmdedla betalningen (och även resterande avbetalningar) till vår kunds konto enligt nedan utan extra avgifter för dig.

Finns det några risker mellan kontraktsskrivning och registrering?
Genom en lag som antogs år 2008 är det obligatoriskt att registrera köpeavtalet hos fastighetsregistret i det distrikt där den köpta egendomen är belägen. Fastighetsregistret kommer dock inte att registrera ett kontraktet om det inte först är stämplat av skattemyndigheten.
Stämplingskostnaden är för närvarande 0,5% av försäljningsvärdet enligt köpeavtalet. Stämpling
av kontraktet måste ske inom 21 dagar från det att kontraktet undertecknades.

Det rekommenderas därför att så snart kontrakten är undertecknade (och du informerats av din advokat om detta) att advokaten erhåller tillräckliga medel för stämpling och registrering av ditt avtal.

Registrering av köpeavtalet med relevanta fastighetsregistret fungerar som en viktig säkerhet för ditt köp så att säljaren inte kan sälja samma fastighet till någon annan person. Om fastigheten redan är intecknad eller har någon form av hinder för det kommer fastighetsregistret omedelbart informera din advokat om dettsa och fråga om han fortfarande vill fortsätta med registreringen. Advokaten kommer i så fall att råda dig att omedelbart stoppa alla utbetalningar till säljaren.

OBS: Det är nu nödvändigt för alla utländska medborgare att ansöka om polisens godkännanderapport innan tillstånd om köp kan sökas. Detta kan ta några veckor, men det är bäst att vara förberedd innan du anländer till norra Cypern. Följande länk ger dig instruktioner och hämtning av formulär: http://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/

Få drömhuset på Cypern – billigt
Vita stränder, paraplydrinkar och vacker natur. Nu kan du uppleva detta varje år.
– Vi hjälper dig hitta din drömbostad bara fyra timmar bort!

Nyfiken? Kolla vilka objekt som ligger ute till försäljning just nu

Höstens mörker och kyla börjar krypa fram. Att gå upp ur sängen är en pina och morgonens posthämtning ska vi inte tala om. Värme och sol känns i nuläget i alla fall väldigt långt bort.

Vi kan hjälpa dig hitta din drömbostad på norra Cypern. Då kan du åka på semester när du vill. Bara boka flyg och du är där på fyra timmar. Cypern är en ganska liten ö i Medelhavet. Varje år åker tusentals turister hit. Oftast är det till den södra delen de åker, den som är känd för sitt festutbud. Den andra delen, norra sidan av ön, har dock börjat ta i kapp.

Det är många som vill ha hus på norra sidan eftersom det är så otroligt vackert och dessutom billigt att köpa. Det är inte en turistfälla eftersom det på norra delen handlar mycket mer om att vara i naturen och hitta lugnet.

Säkert köp
Göran Jarnving på North Cyprus åker ner cirka två gånger i månaden. Med sig har han eventuella husköpare.
– Jag åker med dem för att visa hur huset ser ut och ger dem en inblick i hur livet funkar därnere. Tillsammans tar vi oss runt ön, äter god mat på restauranger och njuter av gästfriheten. Kunderna är ofta nyfikna på hurdant livet på Cypern är.

Göran får mycket frågor kring säkerhet, lagfart, sjukvård, om det är dyrt att leva.
– Norra Cypern har nästan ingen kriminalitet, hög infrastruktur, gästvänlighet, orörd natur och stränder, lugn och stressfri miljö. Efter att kunderna fått uppleva Cypern brukar det inte ta lång tid innan de bestämmer sig för att köpa ett hus, lägenhet eller bungalow.

– För oss är det viktigt att kunderna känner sig trygga och vi är därför med under hela resans gång. Från idé till köp helt enkelt. Vi förmedlar kontakter till välrenommerade advokater som sköter hela köpe-processen till lagfart. Om du behöver ta lån så hjälper vi dig med det också. Även vid nybygge hjälper vi till, lägger direkt kontakt med byggföretaget så du slipper dyra mellanhänder.

Tjäna pengar på ditt köp
Du som inte kan tillbringa hela året på Cypern kan dessutom få hjälp med att hyra ut den.
– Vi vet många som gärna vill åka dit så att hyra ut ditt hus, lägenhet eller bungalow är inga problem. Känner sig som hemma Göran Jarnving har själv hus på Cypern.

– Jag älskar livet här, känner mig som hemma. Allt är otroligt billigt eftersom skatten är så låg. En middag med för-,huvud- och efterätt kostar 50-60 kronor och naturen ska vi inte ens prata om. Helt otrolig.

Kommit långt i utvecklingen
Göran beskriver Cypern som en modern ö med sin egna genuina stil.
– De har den senaste tekniken så man kan alltid känna sig trygg. Här finns det ingen kriminalitet utan befolkningen är gästvänlig och vattnet vid stranden ska vara det renaste i hela Medelhavet.

Nyfiken? Kolla vilka objekt som ligger ute till försäljning just nu

Köpa en lägenhet eller villa på Norra Cypern

Efter att hittat det objekt som kunden vill köpa så skall köparen alltid vända sig till en advokat som sköter hela köpeprocessen.

Advokaten undersöker i land office register vem som äger marken, tar kopia på fastighetens beteckning och storlek och boytan.

Skriver ett köpekontrakt med dess uppgifter och bilägger underlagen från säljaren till dokumenten.

Efter påskrift skall man inom 21 dagar registrera fastigheten och köparen på tax office register, stämplas och registeras för att därefter registreras på land office register. Notarien skall även stämpla alla värdehandlingar enligt lag. Nu kan säljaren inte sälja den vidare ej heller belåna på denna fastighet.

Kunden / Köparen är nu till 100 % skyddad enligt lag. Advokaten skall till detta ha ett polisutdrag ut brottsregistret från köparen, sedan övergår handlingen till ansökan om lagfart.

All mark är inskriven på landoffice registret o tax office registret, gäller i båda respektive delar av Cypern.

Skulle någon utomstående part hävda att det är deras egendom gällande mark från någon del av Cypern, skall personen i fråga ha ett ägare dokument som visar detta i skriftlig form, om så är fallet skall den personen gå via dess egen domstol i respektive delar av Cypern. I detta fall så träder dess regering / staten in och ersätter motparten.

Inga andra länder via dess domstolar kan överta eller driva ett sådant fall längre som typ Orams enlig beslut i EU domstolen, all hantering är enligt
lag hänskjutet till respektive domstol på den del av Cypern det gäller.

Lagfarten kommer till kunden efter dess hantering och registering inom 15 månader, köparen har även rätt att sälja sin egendom innan lagfarts dokumentet har utfärdats.

TRNC har även en egen consul i Stockholm, som tyder på att denna del av Cypern är öppen för alla frågor gällande att leva och investera på Norra Cypern. Info: Damla Guclu med mobil nr +46737 16984 eller +468 230840 .

Läs mer under advokat eller kontakta oss om du har frågor.

Investera på norra cypern
Vi erbjuder finansiering i samarbete med Carrington Group & Noyanlar
Carrington Finance Group Company har nöjet att erbjuda ett nytt lånesystem på alla våra nuvarande ’Off Plan’ fastigheter. Vi har nu möjligheten att erbjuda våra kunder en avbetalningsplan.

*Första delbetalningen är 50% av fastighetens kostnad.

*Max tidsperiod är 5 år.

*Räntan ligger på 7.5% per år.

Detta är ett utmärkt tillfälle på att göra en god affär på en lägenhet eller villa i norra cypern, utan att sätta din ekonomi på spel!

Info om köp
TALAT KŰRŞAT & CO – Advokater och juridiska ombud

Vi är en ledande advokatbyrå på norra Cypern med över 30 års yrkeserfarenhet. Vi är stolta över vår kompetens och den höga kvaliteten på tjänsterna vi erbjuder nya och befintliga kunder.

Vi är den enda juristbyrån på norra Cypern som är certifierad enligt ISO 9001, en certifiering vi har innehaft sedan 2006.

Vi har specialistkompetens för alla slags fastighetsfrågor, överlåtelser, fastighetsrätt, familjerätt, handelsrätt, banklagstiftning, rättstvister, försäkringsrätt och alla slags försäkringsfrågor. Dessutom är vi juridiska rådgivare åt ett antal företag, bland andra mobiltelefonföretaget Turkcell, North Cyprus Electricity Authority (Kib-Tek), olika banker och försäkringsbolag, turkiska försäkringskassan, samt många utländska investerare och fastighetsägare.

De erfarna advokater som arbetar på vårt kontor kan anlitas individuellt eller som ett team för ett brett spektrum av tjänster. Vi erbjuder ett stort kunnande både när det gäller tvister som går till domstol och andra juridiska spörsmål.

Alla våra advokater har ett gemensamt kontor och gemensam administration. Kontoret leds av grundaren Talat Kursat (Barrister at Law).

Vad betyder de olika lagfarterna?

Det finns generellt 3 olika typer av lagfarter på norra Cypern;

● Turkish Title deed – Fastigheter som ägdes av turkcyprioter före 1974.
● Exchange Title deed – Fastigheter som har givits till turkcyprioter i ersättning för fastigheter som de lämnat efter sig på södra sidan efter 1974.
● TMD Title deed – Fastigheter som myndigheterna har gett till turkcyprioter efter 1974 för att uppmuntra inflyttning. (säljs inte till utländska medborgare)

Är det säkert att köpa fastighet på norra Cypern?

IPC (Immovable Property Commission) skapades av Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2005 för att ge grekcyprioter en lokal lösning för mark eller ersättningskrav. Tidigare var deras enda möjlighet att vända sig till ”Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter” (ECHR), som var onödigt kostsamt och tidskrävande för både domstolen och käranden.

IPC har sitt kontor i Nicosia och verksamheten startade officiellt den 17 mars 2006.

Förutom att ge en lösning för käranden har det också lett till att tillhandahålla ett komplett skydd för köpare av fastigheter i norr.

ECHR har slagit fast att det är en slutlig och effektiv lösning på Cypern-problemet. Målsägare kan få antingen ekonomisk kompensation eller ersättning med annan mark (om egendomen inte har förbättrats eller överlåtits till annan).

IPC har framgångsrikt bidragit till en övergripande lösning av markfrågan på norra och södra Cypern.

Dessutom har IPC på senare tid, framgångsrikt administrerat utbytet av mark mellan turk- och grekcyprioter vilket minskar den ekonomiska bördan för IPC.

En studie av ECHR gällande alla beslut i markfrågor, ger total trygghet och skydd för köpare av fastigheter på norra Cypern. Köpare är också skyddade och kan känna sig fullständigt trygga i det faktum att ECHR är högsta domstolen och dess beslut är slutgiltigt och ej går att överklaga.

Några råd, rörande den grekiska / turkcypriotiska frågan, att det inte skulle vara säkert att köpa fastigheter på norra Cypern är därmed HELT FELAKTIGA!

Läs mer www.tamk.gov.ct.tr

Är det några restriktioner för en icke medborgare att äga en fastighet?

Icke medborgare har rätt att äga mark/tomt (endast en) på max 5 donum (1 donum=1339 kvadratmeter) per hushåll. Om du önskar ägs mer mark eller flera fastigheter, eller en fastighet som är större än 5 donum, behöver du hitta en person du litar på som kan äga fastigheten i sitt namn eller registrera ett företag som äger fastigheter.

Kan min make och jag köpa en fastighet var?

Nej, man och hustru räknas som ett hushåll och nuvarande fastighetslagar säger endast en fastighet per hushåll.

Kan jag sälja fastigheten innan jag har fått lagfarten?

Ja, du kan sälja din fastighet innan du har fått din lagfart.

Behöver jag vänta på köptillståndet innan jag kan flytta in i min fastighet?

Nej, när din fastighet är klar kommer du kunna ta besittning av din fastighet och flytta in.

Kommer jag att behöva betala vinstskatt vid försäljning av min egendom, om så är fallet, hur mycket kommer det vara?

Detta beror på om du är en privatperson eller en professionell säljare. Varje privatperson har en möjlighet att någon gång i livet utnyttja en skattefri försäljning. Om du utnyttjar detta, kommer du inte att behöva betala vinstskatt. På varje efterföljande försäljning kommer du betala 3.5% vinstskatt, baserat på att du inte säljer mer än 3 fastigheter under det året. Säljer du mer än 3 fastigheter på ett år så räknas du som en professionell säljare och betalar 6.25% vinstskatt.

Vad händer om jag säljer innan jag fått lagfarten, kommer jag fortfarande att behöva betala vinstskatt?

Om du säljer egendomen för mer än vad du köpte den för så kommer du fortfarande att behöva betala vinstskatt. Om lagfarten inte har ändrats i ditt namn, så står den fortfarande i den förra säljarens namn. Namnet på lagfarten avgör vem som behöver betala vinstskatt. Eftersom den föregående säljaren inte kommer att vilja betala för mer vinst än vad denne hade så kommer det skrivas till en klausul i kontraktet som pekar mot detta. Ni kommer alltså få betala vinstskatt på er del av vinsten.

Är det jag köper äganderätt eller arrende?

Lägenheter och villor säljes med äganderätt. Lägenheter är inte, som vi är vana vid i Sverige, bostadsrätter utan ägandelägenheter.

Är det möjlighet att ta lån vid köp av fastighet?

Som svensk medborgare kan du få lån från en nordcypriotisk bank till 50% av köpeskillingen till en årlig ränta på 6-8%. Detta gäller bara för fastigheter med registrerad lagfart (ej ”off plan” fastigheter och fastigheter under byggnation). För att bli beviljad lån måste du uppfylla vissa krav från banken bl a fast inkomst från hemlandet.

Det vanligaste är att belåna en ev. fastighet i Sverige för fastighetsköp utomlands. Det innebär att men tar ett lån på ett befintligt bolån med betydlig lägre ränta än vad en nordcypriotisk bank erbjuder.

För fastigheter som är off plan, under byggnation eller nyproduktion erbjuder byggbolagen en finansieringsplan som oftast kallas för ”inhouse lån” eller ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalar man 25-30% av köpeskillingen vid signering av köpeavtalet och resten i avbetalning under 3-5 år utan ränta eller till en lägre ränta än bankens.

Behöver jag ett pass eller visum för att komma in i Norra Cypern?

Om du är en medborgare av ett EU land med minst 6 månader kvar innan passet löper ut så får du komma in i norra Cypern. När du anländer till Ercan flygplats i norr eller när du passerar gränsen mellan söder och norr så kommer du få visum i ditt pass. Det är ingen kostnad för detta. Normalt får du stanna i landet i 90 dagar per besök.

Är det enkelt att ta sig över gränsen mellan norr och syd?

Det finns flera passager längs gränsen där ni kan ta er mellan Turkiska republiken av Cypern och Grekiska republiken av Cypern. Huvudpassagen är i Nicosia vid Ledra Palace och Metehan och vid Famagusta. EU medborgare kan ta sig över gränsen med ett giltigt pass, medans övriga medborgare behöver kontakta Grekiska republikens ambassad i deras hemland. Ert pass kommer att bli kontrollerat på båda sidor av gränsen. Det finns restriktioner på vad och hur mycket man får importera / exportera. Tex. så finns restriktioner på alkohol, cigaretter etc. Att ta sig över gränsen är väldigt enkelt. Om du kör över med hyrbil så behöver ni en försäkring som kan köpas vid gränsen. En månad kostar ca £25. (Ni behöver en försäkring för vardera sida).

Vad är det för valuta i norra Cypern?

Valutan är i Turkisk Lira. Växlingskursen är flytande men stabil. Euros, US Dollar och Engelska Pund brukar också gå att betala med. Vid ev. växel så brukar det betalas tillbaka i Turkisk Lira. Generellt är det mest fördelaktigt att handla med Turkiska Lira.

Varför nämns Engelska Pund så ofta?

Alla egendoms köp görs med Engelska Pund. Advokatkostnader samt skatter vid köp av egendom görs också i Engelska Pund.

Handledning vid köp av fastighet på CYPERN
För köparen:

Steg 1. Hitta fastigheten och kom överens om pris och betalningsplan. (Vi råder dig att kontakta en fastighetsmäklare som känner marknaden väl och som kan hjälpa till att hitta lämplig fastighet och förhandla om priset.)

Steg 2. Kontakta en advokat som ansvarar för köpeprocessen.

Steg 3. Kontakta polisen i ditt hemland och be om ett utdrag ur belastningsregistret.

Steg 4. Vänta tills advokaten har förberett ett kontraktsutkast och skickar det till dig för godkännande.

För advokaten:

Steg 1. Advokaten kontaktar fastighetsmäklaren eller fastighetsägaren för att erhålla alla erforderliga dokument.

Steg 2. Advokaten kontrollerar alla relevanta dokument och försäkrar sig om att säljaren har full besittningsrätt och att det inte föreligger några problem med fastigheten.

Steg 3. Advokaten gör ett kontraktsutkast och skickar det till dig för godkännande.

Steg 4. Advokaten undertecknar kontraktet för din räkning, efter det att du gett ditt godkännande.

Steg 5. Advokaten skickar dig en specificerad faktura över skatter och avgifter som ska betalas i detta skede. Skatter och avgifter som ska betalas:

a. Avgifter för juridisk hjälp, ca …….. £ 1,350

b. Stämpelskatt: 0,5 % av kontraktsvärdet

c. Avgift för registrering av kontrakt, ca …..£ 300

Steg 6. När advokaten har mottagit ovanstående skatter och avgifter uppvaktar denne skattemyndigheten för att få kontraktet stämplat och registrerat i tillämpligt fastighetsregister (i detta skede gör advokaten en sista kontroll av fastigheten för att försäkra sig om att det inte föreligger några problem med egendomen).

Steg 7. Advokaten begär att få ditt utdrag ur belastningsregistret och ansöker sedan hos Ministerrådet om tillstånd för dig att bli registrerad ägare av fastigheten. Det kan ta mellan 12 och 18 månader innan tillståndet ges.

Registrering av egendomen i kundens namn
När tillstånd har getts av ministerrådet bekräftar advokaten detta till säljaren, och inleder proceduren att överföra lagfarten till dig.

De skatter som ska betalas i detta skede är:

a. Överlåtelseskatt – 3.5 % av köpeskillingen

b. Moms (om tillämpligt) – 5 % av köpeskillingen

c. Advokatens avgifter för överlåtelsen, ca £ 400

d. Ett litet belopp i kommunalskatt

PS. Moms (VAT) ska inte betalas om egendomen säljs på nytt och moms redan betalats.

Du kan få mer information genom vårt kontor.

OBS! Vi råder alla fastighetsköpare att låta upprätta ett testamente. För en person kostar detta £ 200, och för ett par som köper egendom tillsammans kostar det totalt £ 300.

Alla lagfarter i Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) ger full besittningsrätt. Alla lagfarter garanteras av TRNC och Republiken Turkiet.

Bra att veta om TRNC
Språk : Turkiska, engelska
Tillämplig lag : Brittisk lag
Kontraktsspråk : Engelska
Tillämplig valuta : GBP, USD, EUR, Turkiska lira
Tillämpliga skatter :

a. På uthyrning: 10 % på den månatliga hyresinkomsten

b. På inkomst: Om pengarna intjänas och skatt betalas i annat land ska ingen skatt betalas. Om ingen skatt betalas i utlandet ska 5 % skatt betalas.

c. Vid bortgång: arvsskatt på tillgångar i TRNC – 1 % på tillgångar över GBP 100 000.

Visningsesa till Norra Cypern
-Låt oss Hjälpa er att finna er drömbostad
Gör drömmen till verklighet, Norra Cypern är bara 4 timmar bort. Vi erbjuder bostäder som är rätt utformade, kvalitet, tillgänglighet, läge och uteareal. Tag steget och ring oss. Res på visningstur med oss till Norra Cypern och se vad vi kan erbjuda! Det enda som förväntas av dig är att ni ger oss möjlighet att få visa er våra alternativ och att ni har tankar om att finna din drömbostad i utlandet.

Kontakta oss för mer information.

Mvh
Göran Jarnving

Köpprocess Norra Cypern
Visningsresa
Investera några dagar och åk ner och se er omkring. Vi guidar er gärna runt och visar upp vårt utbud helt förutsättningslöst. Känns allting bra och ni önskar titta på en fastighet/lägenhet ytterligare en gång till innan ett beslut om ett köp, så är nöjet på vår sida samtidigt som vi besvarar era frågor.

Möte med advokat
Efter en rundvisning hör det till vanligheterna att man träffar en advokat på Cypern, detta oavsett om ni har slutgiltigt bestämt er eller ej då advokaten i så fall endast förbereder en fullmakt. (Mötet sker endast om ni tror att ni kan komma att köpa fastighet på Norra Cypern inom närmaste tiden).

När ni väl har bestämt er för en specifik fastighet/lägenhet kontaktar ni fastighetsmäklaren som framför ert intresse till säljaren. Ni betalar en deposition och i samband med detta exponeras bostaden ej mer för andra potentiella köpare (utländska fastigheter marknadsförs vanligtvis av flera mäklare, varför det är extra viktigt att bostaden släcks ner). Nivån på depositionen varierar beroende på köpeskilling, dock ligger den normalt mellan 10-35 % och betalas in på fastighetsmäklarens klientmedelskonto alternativt till advokaten.

Därefter kontaktar man advokaten som kommer göra en sökning i fastighetsregistret för att kontrollera att säljaren är registrerad ägare till marken, inte har några lån, förelägganden eller andra belastningar på marken/fastigheten, kontrollera bygglov, att säljare har rätt att sälja fastigheten etc. Ser allt bra ut sätter advokaten ihop ett kontrakt som ni behöver skriftligen godkänna innan advokaten skriver under genom fullmakten. Att sätta ihop kontraktet inklusive samtliga kontroller tar normalt runt 14 dagar.

Köper ni en fastighet off plan eller som är under konstruktion tryggar advokaten er i avtalet genom såväl ett datum för färdigställande enligt bygglov, ritningar, etc. som en straffavgift/försening för byggherren till köparens fördel. Skulle bygget dra ut alltför mycket på tiden så brukar köparen även få valmöjligheten att häva köpet, dvs. få hela summan tillbaks inklusive ränta.

Er advokat kommer att förse er med de lagliga garantier av köpet för fastigheten som överensstämmer med Norra Cyperns lagar.

Kostnaden för att anlita en advokat varierar mellan £1,000 till £1,250 GBP och betalas av köparen.

Ansökan om köptillstånd
Er ansökan till ministerrådet angående ert köptillstånd (Buyers approvment) kommer att lämnas in av er advokat.

Ansökningsprocessen kan ta lång tid att godkännas, för tillfället tar det mellan 1-2 år beroende på objekt. Detta påverkar dock inte er från att flytta in i fastigheten, hyra ut det eller sälja det vidare.
Medan er ansökan om köptillstånd behandlas kommer ministerrådet att göra sökningar i landregistret, militären samt från immigrationsmyndigheterna. Är utslaget positivt, kommer er ansökan att beviljas.

Om det osannolika händer, att din ansökan avslås, kan ni föreslå en annan person att stå på fastigheten på era vägnar och på så sätt ha fastigheten åt er.

När er ansökan har blivit beviljad, kommer ni få besked och förberedelser påbörjas för att få lagfarten i ert namn.

Skatter, avgifter och övriga förvärvskostnader
Stämpel skatt (stamp duty) – 0.5% av kontraktets försäljningspris. Betalas till skattekontoret av köparen. Detta måste betalas inom 21 dagar efter att kontraktet är signerat och före avtalet registreras hos motsvarigheten till lantmäteriet. Kontraktet registreras inom 21 dagar av advokaten, när detta har skett så är köparen tryggad och säljaren kan ej sälja fastigheten till någon annan.

Moms (KDV) – 5% Beräknas på det högsta värdet av antingen bedömt värde eller priset på kontraktet. Detta betalas av köparen för att få lagfarten, dvs en kostnad först längre fram i tiden, normalt inom ca 1-3 år.

Överlåtelseavgift (Transfer fee)– 6% Beräknas på det högsta värdet av antingen bedömningsvärde eller priset på kontraktet. Detta betalas till motsvarande lantmäteriet vid överförande av lagfart. Överlåtelseavgiften betalas av köparen.

Vinstskatt (Capital gains tax) – Beräknas på det högsta värdet av antingen bedömningsvärde eller priset på kontraktet. Detta betalas oftast av säljaren om inget annat har förhandlats fram. Summan avgörs beroende på om säljaren är professionell eller privat. En professionell säljare har en skatt på 6.25% medans en privat säljare har 3.5%.

(På vissa fastigheter tillkommer en kommunalskatt – 1% av överföringssumman).

Vi förbehåller oss från eventuell felskrivning då lagar och regler ändras snabbt i landet.

Skatteinformation
Republiken Cypern, som är avtalsslutande part i skatteavtalet, omfattar
hela ön alltså även den av Turkiet ockuperade nordöstra delen.

Med vänliga hälsningar
Susanne Tengström Berger
Skatteverket, Servicejouren

Du kan hjälpa oss att ge ännu bättre service genom att svara på fem frågor
via länken
http://www.skatteverket.se/jourenkat

Servicejouren svarar på allmänna frågor om
– skatt
– folkbokföring
– teknik och innehåll på skatteverket.se.

Webbplats: www.skatteverket.se
Servicetelefon: 020-567 000
Skatteupplysningen: 0771-567 567

Skatteverkets kontor: http://www.skatteverket.se/adresser/

PDF- Så minimerar du skatten vid avyttring av ditt företag

PDF- Cypern – där både skatten och solen står i zenit

Pensionering på Cypern
Ett varmare klimat, lugnare tempo och mer pengar i fickan. Det finns många anledningar till att allt fler väljer att pensionera sig utomlands.

Flytta utomlands lockar många

Det är många som drömmer om att pensionera sig på varmare breddgrader. Förutom ett mildare klimat lockar chansen till skattesänkning och mer pengar i plånboken. Men att flytta utomlands på ålderns höst är ett stort steg, som kräver noggrann planering.

Det finns många fördelar med att pensionera sig utomlands, inte minst för skattefördelarna som går att göra. Och i stort sett alla svenska pensionärer kan sänka sin skatt genom att flytta utomlands.

Skatt och pension, regler

Enligt den svenska lagstiftningen ska dina pensionsinkomster från Sverige beskattas av Sverige. Om du pensionerar dig utomlands och ”klipper alla band” med Sverige så kommer skatten på din pension normalt sett att bli mycket lägre. Det finns nämligen en speciell skatt i Sverige för personer som bor utomlands, s k SINK-skatt, som är 25 % (höjd från 20 % till 25 % med start 1 januari 2018). Kravet är att du saknar väsentlig anknytning och alltså ”klipper alla band” till Sverige.

Begränsat skattskyldig i Sverige

Det räcker inte att bara flytta utomlands om du vill sänka skatten på din pension. Du måste även se till att följa andra regler och därmed ”klippa banden” med Sverige. Om du gör detta på rätt sätt kommer du inte längre att ha väsentlig anknytning till Sverige.

Om du vill bli begränsat skattskyldig i Sverige måste du därmed tillse att:

Avveckla ditt permanenta boende i Sverige
Inte ha make/maka eller minderåriga barn kvar i Sverige
Inte sitta i styrelser, äga svenska bolag m m
Inte vistas för mycket i Sverige
Inte ha inkomst från uthyrning av fastighet
Inte ha inkomst av kapital
Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Cypern

Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Cypern reglerar hur skatten ska fördelas mellan länderna efter det att man har flyttat till Cypern.

OBS: Dubbelbeskattningsavtalet gäller båda Södra och Norra Cypern.

Enligt dubbelbeskattningsavtalet med Cypern beskattas pensioner från Sverige enligt nedan:

Allmän Pension enligt socialförsäkringslagen.
Pensionsinkomsten beskattas både i Sverige (SINK) med 25 % och i Cypern. I Sverige dock med ett litet avdrag från den statliga pensionen på 0,77 prisbasbelopp per år. Den svenska skatten avräknas från den skatt som betalas i Cypern. Skatten blir således 25 %.

Tjänstepension, offentlig sektor
Pensionsinkomsten beskattas endast i Sverige (SINK) med 25 % givet att du är svensk medborgare. I annat fall beskattas inkomsten endast i Cypern..

Tjänstepension, privat sektor
Pensionsinkomsten beskattas både i Sverige (SINK) med 25 % och i Cypern. Den svenska skatten avräknas från den skatt som betalas i Cypern. Skatten blir således 25 %.

Privat pension
Pensionsinkomsten beskattas både i Sverige (SINK) med 25 % och i Cypern. Den svenska skatten avräknas från den skatt som betalas i Cypern. Skatten blir således 25 %.

Pension intjänad utomlands
Inkomsten beskattas endast i Cypern med 5 % efter avdrag 3 417 €.

OBS: Den svenska s.k. 10-årsregeln är i skatteavtalet med Cypern nedsatt till sju år.
Detta medför att den svenska kapitalskatten om 30 % uttas i sju år efter utflyttning. Detta gäller även om aktierna köps efter emigration.

Mer info på skatteverkets hemsida: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/29301.html?date=2019-01-01#

Gå direkt till Talat Kursats hemsida (engelska)

Vi är ett ledande företag, baserat på Norra Cypern, med över 30 års erfarenhet . Vi kan stolt erbjuda kompetens och kvalitet av våra tjänster, som vi har gett och kommer att erbjuda både till de befintliga och till de nya kunderna.

Vi är det enda lagliga kontor i Norra Cypern, som erhållit ISO 9001-certifikat, vilket beviljades till oss år 2006-2009.

Våra specialiserade verksamhetsområden omfattar fastighetsfrågor, överlåtelse av äganderätt, förmögenhetsrätt, familjerätt, handelsrätt, banklagstiftning, rättstvister, försäkringsrätt och alla frågor som rör försäkringar. Dessutom är vi legala rådgivare bland annat till GSM Company Turkcell, Norra Cypern Electricity Authority (Kib – Tek), samt några banker, försäkringsbolag, statliga försäkringskassa, många utländska investerare och köpare av egendom, osv.

Vår avdelning, har en effektiv struktur av advokater, som instrueras individuellt eller som ett team – för att ge ett brett utbud och kompetens för både omtvistat och icke – omtvistat arbete.

Alla advokater delar kontor och administrativa lokaler, samt arbetar under ledning av företagets grundare, advokaten Mr Talat Kursat.

En kort guide för att köpa fastighet i Cypern

Köparens ansvar

Steg 1 Hitta den önskaed egendomen och kom överens om pris och betalningsplan. (Det rekommenderas att anlita en lokal fastighetsmäklare som känner marknaden väl, för att hitta en fastighet och enas om priset.)

Steg 2 Utse en advokat med den lokala juridiska kunskap, som kommer att vara ansvarig för den fortsatta köpprocesen.

Steg 3 Kontakta inhemsk polismyndighet och begär en formell bekräftelse att köparen har fläckfritt förflutet,utdrag brotts registret.

Steg 4 Invänta advokatens köpkontrakt och dess förslag tillsända det för ert godkännande.

Advokatens ansvar

Steg 1 Advokaten kommer att kontakta fastighetsmäklare och eller ägaren av fastigheten för att få nödvändigt dokumentation.

Steg 2 Alla relevanta dokument kommer att undersökas noggrant för att visa att rätt handling hittas och att egendomen är fri från dolda avgifter.

Steg 3 Utarbetar ett kontrakt förslag och skickar den till er för godkännande,

Steg 4 Kommer att underteckna avtalet för er räkning om och när ni har bekräftat godkännande.

Steg 5 Advokaten förbereder och lämnar en faktura för att täcka skatter, avgifter och advokatarvoden som betalas vid denna tidpunkt. Detta gäller följande:

1. Avgift för juridisk rådgivning: £ 1.350
2. Stämpel duty: 0.5% av försäljningspriset
3. Avgift för offentlig registrering av kontratet: £ 300
4.Adendum kontrakt (om det behövs): £ 300

Steg 6 Efter att betalning har mottagits på advokatens konto, skall advokaten kontakta myndigheter (skattemyndigheten) för stämpling av kontraktet och registrering i den officiella fastighetsregistret. Samtidigt gör advokaten en ytterligare kontroll av fastigheten för att säkerställa att inga nya hinder uppkommer.

Steg 7 Advokaten kommer att begära från er en kopia av polis brotts registret prövning om att köparen har fläckfri förflutet och den skall ges tillsammans med den andra dokumentation till den lokala myndighet för att få tillstånd och bli den registread laglig ägare. Behandlingen tar normalt 12 till 18 månader.

Registrering av egendom i köparens namn

När tillstånd från den lokala myndighet har beviljats, kommer advokaten bekräfta med säljaren och påbörja processen att överföra lagfarten i ditt namn.

Följande avgifter gäller:

1. Överlåtelse av äganderätt – 3% av försäljningspriset
2. Mervärdesskatt (i förekommande fall till fastigheten) – 5% av försäljningspriset
3. Advokatarvoden – cca £ 400
4. Lokal skatt – en liten mängd

P.S Om fastigheten är en återförsäljning och Mervärdesskatt har redan betalats, upphör denna avgift.

För ytterligare information, vänligen kontakta vårt kontor.

N.B För alla köpare råder vi att de gör ett testamente. För en person de juridiska kostnaderna är £ 200 och för ett par som köpare egendom tillsammans är den totala avgiften £ 300.

Alla lagfarten är full besittningsrätt och giltigheten garanteras av regeringen i Norra Cypern (TRNC) och Turkiet.

Praktisk information om Norra Cypern (TRNC)

Språk: Turkiska och Engelska

Tillämplig lag: Brittisk rätt

Kontrakt språk: Engelska (kontrakt kan översättas på andra språk också)

Valuta: GBP,USD,Euro, Turkisk lira

Beskattning:

1. Hyresintäkter – 10% av månadsinkomsten
2. Inkomstskatt –ingen skatt om intjänas och beskattas i ett annat land. Om skatterna inte betalas i ett annat land betalas då är skatten 5%.
3. Arvskatt på tillgångar som finns kvar i Norra Cypern -1% för tillgångar över £ 100.000

Fastighetsfrågor – Norra Cypern
Överlåtelse Formaliteter
Överlåtelseprocessen i norra Cypern kan vara annorlunda jämfört med de formaliteter som finns i andra länder.

Nedan följer hur det fungerar i norra Cypern:

a) Fastigheter på Norra Cypern köpt från en utvecklare Fastigheten som köps kan vara en lägenhet eller en villa. I båda fallen måste du ha ditt ”köpetillstånd” utfärdat av ministerrådet innan du har rätt att begära att den köpta egendomen skall överföras till ditt namn. Din advokat bör fortlöpande informera dig om i vilket skede din ansökan med ministerrådet för närvarande befinner sig i. När din ansökan om tillstånd att köpa har beviljats kontaktar du och din advokat utvecklaren och frågar om den köpta egendomen har utfärdats av Fastighetsregistret. Om handlingarna är utfärdade behöver advokaten sedan följande i sin hand:

i) Din fullmakt ger honom möjlighet att göra en överföring
ii) Kopia av ditt giltiga pass
iii) Kopia av enskilda handlingar för fastigheten
iv) Information/intyg av fastighetsskatten (satser) för året som överlåtelsen ska ske, utfärdat av
kommunkontoret
v) momsfaktura

Skatter betalas:
Av utvecklaren:
– 6,25% av kontraktssumman

Genom köparen:
i) Moms – 5%
ii) Överföringsskatt – 3%
iii) Kommunal skatt
iv) Valutakursförändring

v) Administrativa- samt överlåtelseavgifter
(Punkterna III, IV, V ovan bör inte överstiga ett par hundra pounds beroende på vilket datum
kontraktet tecknades)

b) Norra Cypern Fastigheter köps in från privata Person
Allt ovanstående skall gälla med enda undantaget att köparen inte skall åläggas att betala momsen till säljaren och därför krävs inget intyg på detta.

Vägledning till första gångs köpare på Norra Cypern
Så fort du uttryckt din önskan att köpa en fastighet med hjälp av vår advokatbyrå, kommer vi att skicka dig en ”ansökningsblankett” där du och eventuell medköpare fyller i olika uppgifter. Denna blankett har två syften; Det ena är att förbereda köpeavtalet samt att så fort kontraktet är skrivet med hjälp av dessa uppgifter ansöka om köpetillstånd hos ministerrådet. Den ifyllda blanketten bör returneras till oss så snabbt som möjligt tillsammans med kopia av varje köpares pass (enbart sidan med bild ).

Detta kan göras antingen med vändande e-post eller
per fax till 0090 392 227 50 20 eller 0090 392 815 04 89.

Efter mottagandet av ovanstående och efter våra kontroller av egendomen, kommer kontrakten att förberedas av oss skickas per e-post till dig för ditt godkännande.

När avtalen är godkända av dig och ditt godkännande förmedlats till oss, kommer de att undertecknas och växlas av oss (du behöver inte underteckna kontraktet eller returnera det). En fullständig uppsättning av kontrakt kommer att skickas till dig. Den första delbetalningen på inköpspriset samt våra avgifter betalas sedan.

Strax efter betalning kommer vårat kontor att ansökan till rådet för beviljande av nödvändiga tillstånd från lokala myndigheter vilka tillåter dig att juridiskt äga fastigheten. Du kommer dock från och med undertecknande av kontraktet att betraktas som ägare av fastigheten. Tillståndet (som normalt beviljas inom 12 månader från dagen för ansökan) kommer att möjliggöra att du registrera fastigheten i ditt namn.

Under tiden (efter att du har din kopia av kontraktet i hand), är du även skyldig att söka ett intyg från polismyndigheten som visar att du inte har något kriminellt förflutet. Intyget tar cirka 40 dagar att erhålla och postas i originalutförande så snart som möjligt till oss.

Betalningar:
Vi informerar dig om den exakta summan som betalas strax efter att kontraktet utfärdats:

a) första delbetalningen till säljaren

b) rättslig avgifter (enligt ovan)

c) stämpelskatt (detta är för att betala för legalisering av kontrakt vilket är 0,5% av kontraktsvärdet + £ 25 administration avgifter)

d) avgifter som krävs för registrering av avtalet med fastighetsregistret

e) lokala bankavgifter (0,12% av det överförda beloppet eller minst 21 £)
Även om allt ovanstående kan komma att betalas direkt till leverantören hjälper vi gärna till att förmdedla betalningen (och även resterande avbetalningar) till vår kunds konto enligt nedan utan extra avgifter för dig.

Finns det några risker mellan kontraktsskrivning och registrering?
Genom en lag som antogs år 2008 är det obligatoriskt att registrera köpeavtalet hos fastighetsregistret i det distrikt där den köpta egendomen är belägen. Fastighetsregistret kommer dock inte att registrera ett kontraktet om det inte först är stämplat av skattemyndigheten.
Stämplingskostnaden är för närvarande 0,5% av försäljningsvärdet enligt köpeavtalet. Stämpling
av kontraktet måste ske inom 21 dagar från det att kontraktet undertecknades.

Det rekommenderas därför att så snart kontrakten är undertecknade (och du informerats av din advokat om detta) att advokaten erhåller tillräckliga medel för stämpling och registrering av ditt avtal.

Registrering av köpeavtalet med relevanta fastighetsregistret fungerar som en viktig säkerhet för ditt köp så att säljaren inte kan sälja samma fastighet till någon annan person. Om fastigheten redan är intecknad eller har någon form av hinder för det kommer fastighetsregistret omedelbart informera din advokat om detta och fråga om han fortfarande vill fortsätta med registreringen. Advokaten kommer i så fall att råda dig att omedelbart stoppa alla utbetalningar till säljaren.

Vanliga frågor
Vad betyder de olika lagfarterna?

Det finns generellt 5 olika typer av lagfarter på Norra Cypern;

Pre -74 Turkish Title deed = Var turkisk fastighet före 1974. Mark som ofta efterfrågas, dock är det idag svårare för en utländsk person att få lagfart varför man bör köpa genom en så kallad TRUST-fond (advokaten hjälper till med detta).

Exchange Title deed (Esdeger) = Fastigheter som har getts till turkcyprioter i ersättning för fastigheter som de lämnat efter sig på södra sidan pga. 1974.

TMD Title deed = Fastigheter som myndigheterna har gett till turkar eller turkcyprioter efter 1974 för att uppmuntra inflyttning.

Pre -74 English Title deed = Fastigheter som ägts av engelsmän före 1974. Ofta dyra fastigheter och är ytterst ovanliga att finna på marknaden.

Pre -74 Foreign Title deed = Fastigheter som har ägts av personer som idag ej är skrivna på Norra Cypern, t.ex. grypcyprioter, före 1974

Är det säkert att köpa fastighet på Norra Cypern?

TRNC (Norra Cypern) och turkiska republiken har hittills betalat betydande ersättning till de tidigare grekcypriotiska ägarna av fastigheter i fastighetstvister likt herr och fru Orams. Alla dessa krav/fodringar är fullt betalda och reglerade mellan kärande (grekcyprioten) och TRNC eller Turkiet. Inga av dessa krav/fodringar har orsakat några problem för den nuvarande ägaren.

Detta är statspolitik i TRNC och är fortfarande giltiga och tillämpbara i alla liknande fall. Flera lokala advokater är av den uppfattningen att TRNC är snart i färd med att stifta nya lagar för att erbjuda ytterligare skydd för nuvarande och framtida köpare/investerare i TRNC.

Är det några restriktioner för en icke medborgare att äga en fastighet?

Icke medborgare har rätt att äga mark/tomt (endast en) på max 5 donum (1339 kvadratmeter) per hushåll. Om ni önskar ägs mer mark eller flera fastigheter, eller en fastighet som är större än 5 donum, behöver ni hitta en person ni litar på som kan äga fastigheten i sitt namn (vid större än 5 donum, måste denna person vara medborgare, dock går det kringgå denna regel).

Kan min make och jag köpa en fastighet var?

Nej, man och hustru räknas som ett hushåll och nuvarande fastighetslagar säger endast en fastighet per hushåll.

Vilka kostnader och skatter finns kring ett köp?

Advokatkostnad varierar mellan £1000 och £1,250 och då ingår samtliga handlingar som behövs för att köpa fastigheten.

Stämpelskatt (Stamp Duty) är 0.5%, baserat på försäljningspriset. Denna ska betalas inom 21 dagar från undertecknande av köpeavtalet samt före registreringen av avtalet.

Lantmäteriet (The Land Registry) tar en summa för registrering av en lagfart (title deed) på 53 TL (ca 210 SEK).

6% Överföringsskatt som betalas vid överföring av lagfart (title deed), Varje person har en möjlighet att vid ett tillfälle sänka denna till 3%. När personen har utnyttjat detta så kommer alla framtida köp att ha 6% överföringsskatt.

Överföringsskatten är baserad på den högsta summan av antingen kontraktet eller bedömning av värdet. (Det är ovanligt att bedömning av värdet är högre än kontraktsvärdet).

5% Moms som betalas vid överföringen av lagfarten. Momsen är baserad på den högsta summan av antingen kontraktet eller bedömning av värdet.

På vissa fastigheter finns det även en liten lokal kommunalskatt som är på 1% av kontraktsvärdet.

Vinstskatt betalas av säljaren såvida inte kontraktet säger annat.

Kan jag sälja fastigheten innan jag har fått lagfarten?

Ja, att sälja innan ni har fått ert namn på lagfarten (title deed) har även en fördel ekonomiskt. När lagfarten är färdig i ditt namn ska nämligen en avgift betalas (5% avköpeskillingen). Säljer ni innan lagfarten är färdig slipper ni avgiften.

Behöver jag vänta på köptillståndet innan jag kan flytta in i min fastighet?

Nej. När din fastighet är klar kommer du kunna ta besittning av din egendom och flytta in.

Kan jag sälja min fastighet innan byggprojektet är klart?

Ja, och ni kommer även slippa överföringsskatten på lagfarten.

Kommer jag att behöva betala vinstskatt vid försäljning av min egendom, om så är fallet, hur mycket kommer det vara?

Detta beror på om du är en privatperson eller en professionell säljare. Varje privatperson har en möjlighet att någon gång i livet utnyttja en skattefri försäljning. Om du utnyttjar detta, kommer du inte att behöva betala vinstskatt. På varje efterföljande försäljning kommer du betala 3.5% vinstskatt, baserat på att du inte säljer mer än 3 fastigheter under det året. Säljer du mer än 3 fastigheter på ett år så räknas du som en professionell säljare och betalar 6.25% vinstskatt.

Vad händer om jag säljer innan jag fått lagfarten, kommer jag fortfarande att behöva betala vinstskatt?

Om du säljer egendomen för mer än vad du köpte den för så kommer du fortfarande att behöva betala vinstskatt. Om lagfarten inte har ändrats i ditt namn, så står den fortfarande i den förra säljarens namn. Namnet på lagfarten avgör vem som behöver betala vinstskatt. Eftersom den föregående säljaren inte kommer att vilja betala för mer vinst än vad denne hade så kommer det skrivas till en klausul i kontraktet som pekar mot detta. Ni kommer alltså få betala vinstskatt på er del av vinsten.

Är det jag köper äganderätt eller arrende?

Lägenheter och villor säljes med äganderätt. Lägenheter är inte, som vi är vana vid i Sverige, bostadsrätter utan ägandelägenheter.

Är det möjlighet att ta lån vid köp av egendom?

För att ta lån på en egendom så krävs det att man är medborgare. Att bli medborgare är väldigt omständigt och lämnas därför dithän.

Många byggföretag har dock egna typer av lån för fastigheter som de erbjuder till icke-medborgare.

Behöver jag ett pass eller visum för att komma in i Norra Cypern?

Om du är en medborgare av ett EU land med minst 6 månader kvar innan passet löper ut så får du komma in i Norra Cypern. När du anländer till Ercan flygplats i norr eller när du passerar gränsen mellan söder och norr så kommer du behöva fylla i en ansökan för visum med ditt namn, nationalitet och pass nummer. Det är ingen kostnad för detta. Övriga nationaliteter kan behöva ett visum för att komma in i Norra Cypern. Normalt får du stanna i landet i 90 dagar per besök.

Är det enkelt att ta sig över gränsen mellan norr och syd?

Det finns flera passager längs gränsen där ni kan ta er mellan Turkiska republiken av Cypern och Grekiska republiken av Cypern. Huvudpassagen är i Nicosia vid Ledra Palace och Metehan och vid Famagusta. EU medborgare kan ta sig över gränsen med ett giltigt pass, medans övriga medborgare behöver kontakta Grekiska republikens ambassad i deras hemland. Ert pass kommer att bli kontrollerat på båda sidor av gränsen. Det finns restriktioner på vad och hur mycket man får importera / exportera. Tex. så finns restriktioner på alkohol, cigaretter etc. Att ta sig över gränsen är väldigt enkelt. Om du kör över med hyrbil så behöver ni en försäkring som kan köpas vid gränsen. En månad kostar ca £25. (Ni behöver en försäkring för vardera sida).

Vad är det för valuta i Norra Cypern?

Valutan är i Turkisk Lira. Växlingskursen är flytande men stabil. Euros, US Dollar och Engelska Pund brukar också gå att betala med. Vid ev. växel så brukar det betalas tillbaka i Turkisk Lira. Generellt är det mest fördelaktigt att handla med Turkiska Lira.

Varför nämns Engelska Pund så ofta?

Alla egendoms köp görs med Engelska Pund. Advokatkostnader samt skatter vid köp av egendom görs också i Engelska Pund.

Vad är huvudreligionen i Norra Cypern?

Turk cyprioter är i huvudsak muslimer, med kristna och judiska minoriteter som lever glada sida vid sida med dem.

Testamente

Avslutningsvis vill vi påtala att det är ytterst viktigt att upprätta ett lokalt testamente vid köp av fastighet på Norra Cypern såväl som säkert många andra länder. För hjälp med detta; kontakta er advokat eller ansvarig fastighetsmäklare.

Vad tycker kunderna?
Nedan kommer vi samla lite utlåtanden som våra kunder skickat in till oss. Har du erfarenheter du vill dela med dig av från
ditt fastighetsköp genom oss? Skicka in det till oss på info@north-cyprus.se så publicerar vi löpande.

Varma hälsningar
Göran Jarnving

2013-11-26

Hej Göran,
Jag vill gärna tacka för Ditt mottagande på Cypern. Det var en enorm fin service vi fick.
Eva hälsar så mycket.

Med vänlig hälsning
Uwe

Köpa hus eller lägenhet på norra Cypern – att tänka på

1974 ockuperades delar av norra Cypern och detta område är än idag utom Republiken Cyperns kontroll. Som potentiell köpare vill vi uppmärksamma dig om att många av dessa fastigheter är föremål för äganderättsanspråk från andra personer än nuvarande innehavare.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter har i ett antal fall fastställt att ägare av egendom i norra Cypern före 1974 fortfarande betraktas som den lagliga ägaren av egendomen. För att inte drabbas av ekonomiska eller juridiska påföljder råder vi dig som vill köpa fastighet på norra Cypern att noggrant säkerställa att äganderätten inte kan ifrågasättas av Republiken Cypern.

Inledning
Köpa fastighet på Cypern har ett antal potentiella fallgropar. Den brittiska High Commission råder potentiella köpare att vara mycket försiktig när man köper en fastighet om lagfarten inte är lätt tillgängliga, eftersom detta innebär att din bostad kan vara i riskzonen.

Hypoteks ansvar
Det är vanligt att utvecklare att ta ut inteckningar i mark eller egendom. Om du teckna ett avtal med en utvecklare och det finns redan en inteckning, lån eller krav ställs på den av exploatören eller markägaren, då är du sannolikt att bli ansvarig för att inteckning bör byggaren, utvecklare eller markägare i konkurs. Du bör begära att din advokat kontrollerar för bostadslån som släpps ut på marken. Om du är medvetna om en inteckning innan undertecknar ett kontrakt är det osannolikt att du kommer att få de gärningar i ditt namn tills lånet betalas av.

Advokater är inte skyldiga att kontrollera om bolån automatiskt även om bra advokater borde göra detta som en självklarhet. Under 2011 införde Republiken Cyperns regering en specifik Performance lag för att ge ett köpekontrakt företräde framför alla redan befintliga lån men vi rekommenderar ändå starkt att du kontrollerar inga inteckningar har placerats på marken före köp för att säkerställa att du inte kör in eventuella svårigheter vid ett senare tillfälle.

Andra frågor som oftast tas upp av brittiska medborgare är:

Advokater agerar även för leverantörer och byggare därför inte oberoende byggnad som äger rum utan rätt bygglov / bygglov (t.ex. el eller vatten) fluktuationer i valuta och räntor som påverkar bolån
betalningsplaner / avgifter inte ingår i det ursprungliga kontraktet
svårigheter att få intyg om fullbordandet (utan vilka handlingar inte kan utfärdas) svårigheter att erhålla lagfarter svårt att få upprättelse efter problem identifieras. Med alla fastighetsköp, rekommenderar vi starkt att du söker din egen oberoende juridisk rådgivning.

Om du har köpt en fastighet eller mark och svårigheter, bör du söka kvalificerat oberoende juridisk rådgivning om dina rättigheter och metoder för upprättelse. Den utrikesdepartementet och brittiska High Commission inte kan erbjuda juridisk rådgivning eller engagera sig med tvister mellan enskilda. Vi kan dock direkt brittiska medborgare till organisationer som kanske kan hjälpa till och vi kan höja systemfrågor, problem som påverkar ett antal kunder, med lokala myndigheter.

Du kan kolla på Association of International Property Professionals webbplats för att se om ett företag eller en juridisk rådgivare är medlemmar.

Att köpa fastighet i norra Cypern
Ägandet av många egenskaper är omtvistad i norra Cypern, med tusentals anspråk på ägandet från människor på flykt under händelserna 1974 Inköp av dessa egenskaper skulle kunna få allvarliga ekonomiska och rättsliga konsekvenser. Den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har slagit fast i ett antal fall som ägare av fastigheter i norra Cypern före 1974 fortsätter att betrakta som de juridiska ägare av egendomen. Köpare kan få rättsliga förfaranden vid domstolarna i Republiken Cypern, liksom försök att verkställa domar från dessa domstolar på annat håll i EU, inklusive Storbritannien. Det har varit minst ett lyckat fall att verkställa domar i Storbritannien, att äventyra egendom som ägs i Storbritannien.

Ledarna för de båda samhällena är just nu i förhandlingar för att försöka lösa Cypernfrågan. En central fråga är egendom och hanteringen av för-1974 grekcypriotiska titel egendom. Fastighetsägare och potentiella köpare bör också tänka på att en framtida lösning av Cypernfrågan skulle kunna få allvarliga konsekvenser för egendom de köper, inklusive eventuell restitution av egendomen till dess ursprungliga ägare, förutom ersättning. I synnerhet bör potentiella köpare överväga konsekvenserna av eventuella framtida bosättning på mark / fastighet:

i norr som ägdes av en grekcypriotisk medborgare före 1974
som senare klassificeras som utbyte eller ”gåva” mark / egendom genom de turkcypriotiska ”myndigheter”.

Dessutom bör köpare se till att de är fullt medvetna om reglerna i norra Cypern för utlänningar som köper fastighet i norra Cypern, inklusive kravet på samtycke till överföringen av egendom. Även när du köper Pre 1974 Turkish titel mark, kan du fortfarande vägras tillstånd att köpa mark / egendom och ingen anledning till avslaget kan ges.

Den 20 oktober 2006 en ändring av Republiken Cyperns strafflag för materiel trädde i kraft. Enligt ändringsförslaget, köpa, sälja, hyra, främja eller inteckning en fastighet utan tillstånd från ägaren (den person vars ägande är registrerad med Republiken Cypern Land Registry, inklusive grekcyprioter fördrivits från norra Cypern 1974) är ett brott. Det maximala fängelsestraff är 7 år. Ändringen av lagen anges också att alla försök att genomföra en sådan transaktion är ett brott och kan leda till ett fängelsestraff på upp till 5 år. Denna lag är inte retroaktiv, så kommer inte kriminalisera transaktioner som ägde rum före den 20 oktober 2006.

Dessutom kommer dokument som rör köp av fastigheter i norra Cypern antas av de cypriotiska myndigheterna att relatera till illegal överföring av grekcypriotisk egendom och kan bli föremål för förverkande när de passerar den gröna linjen. Den som finns i besittning av dessa dokument kan bli ombedd att göra ett uttalande till de cypriotiska myndigheterna och kan få straffrättsliga förfaranden enligt den 20 oktober ändringen. Alla förfrågningar angående omfattningen av denna lag skall göras till Cypern High Commission i London eller till utrikesministeriet för Republiken Cypern:

RoC High Commission London
13, St James Square
London SW1Y 4LB
Telefon: +44 (0) 207 3214 100
Fax: +44 (0) 2.073.214-165 / 164
E-post: (cyphclondon@btconnect.com)

RoC utrikesministeriet
Presidential Palace Avenue
1447 Nicosia
Telefon: +357 22.401.000
Fax: 357 22.661.881
Email: (minforeign1@mfa.gov.cy)

Att köpa fastighet eller mark i de suveräna basområdena (affärsområden )

Personer som överväger köp av fast egendom (mark) i affärsområdena måste vara medvetna om att samtycke av den administratör för de suveräna basområdena krävs enligt 3 § förvärv av fast egendom (Control) Ordinance 1972 för en icke-cypriotiska eller för en icke-cypriotiska bolag att köpa fast egendom i affärsområdena . Kravet på samtycke föreligger oavsett om fastigheten ägs för närvarande av en cypriotisk eller en cypriotisk bolag eller av en icke-cypriotiska som tidigare har erhållit godkännande. Underlåtenhet att inhämta samtycke från administratör innebär att förvärv och registrering av fast egendom i fråga är ogiltiga. Administratören kommer att ge sitt samtycke endast i de mest exceptionella omständigheter.

Du bör också vara medveten om att det är ett brott för annat än ”erkända invånare” att leva i personer affärsområden i mer än 28 dagar under en period av 12 månader, förutom i enlighet med ett tillstånd som utfärdats enligt den förordningen. Återigen, kan du ansöka om ett intyg om erkänd bostad eller ett tillstånd, men Administration endast sällan samtycker till att bevilja de brittiska medborgare med redan 1974 lagfarter.

Om du är en brittisk medborgare och ägde en fastighet i norra Cypern före 1974 (eller arvtagaren till någon som uppfyller dessa kriterier), kontakta Fastighets Officer på British High Commission via e-post, märkning ditt meddelande till uppmärksamheten av egenskaps Officer. Fastighets Officer kommer att kunna kontrollera din fil och ge råd om vilka åtgärder att vidta om du vill försöka ta tillbaka din egendom.

Den brittiska High Commission kan inte hjälpa dubbelt medborgarskap i det land där deras andra medborgarskap. Om du är en dubbel brittisk / cypriotisk medborgare bör du närmar dig de lokala myndigheterna i fråga om krav på pre-1974 lagfarten.

Ytterligare information
En del av de problem som fastighetsköpare erfarenhet är mycket lika i hela Cypern. Den brittiska High Commission inte kan engagera sig i enskilda fastighetsproblem eller rättstvister, men stöder samhällsföreningar som är dedikerade till att lösa problemen med egendom köpare.

Föreningar
Cypern egendom Action Group fokuserar på lobbying i Cypern, Storbritannien och i Europaparlamentet för lagändringar och verkställighet av lagstiftningen om fastighetsköp i Republiken Cypern

Cypern egendom köpare
Homebuyers ”Pressure Group baserat i norra Cypern
Association of International Property Professionals ( AIPP )

Om företaget eller juridisk rådgivare, har du arbetat med är medlem i AIPP och du är missnöjd med de tjänster som tillhandahålls, kan du skriva till AIPP som har ett disciplinärt förfarande.

Juridisk rådgivning

Brittiska medborgare som drabbas av fastighetsproblem bör ta oberoende juridisk rådgivning från lokala jurister.

Lokal polis

Om du tror att du har utsatts för ett egendomsbrott, bör du göra ett uttalande till lokala polisen . Tänk att få en kopia av det uttalande och be om händelsen nummer. Observera att det kan finnas en tidsbegränsning mellan tidpunkten för det påstådda brottet och den tid inom vilken du gör din anmälan.

Cypern Ombudsmannen (Cypern)
Cyperns ombudsman agerar i medborgarnas tjänst, även utländska medborgare, för att försvara sina rättigheter och frihet mot åtgärder från alla cypriotiska administrationen. Ombudsmannen har makt att utmana alla organ och myndigheter i de statliga och lokala förvaltningar samt alla som agerar som ombud eller kollaboratörer av någon av dessa myndigheter i uppfyllandet eller verkställandet av offentliga mål eller tjänster.Information på engelska är under utveckling på deras hemsida. Kontaktuppgifter finns på deras hemsida .

Det är viktigt att notera att ombudsmannen inte får ingripa i följande situationer:

När den offentliga förvaltningen inte har varit inblandad i händelse av konflikter eller tvister mellan enskilda efter ett år från det att medborgaren fick kännedom om händelserna i sitt klagomål
i händelse av anonyma klagomål, utan specifika påståenden utgör ond tro eller eventuella krav som kan skada legitima rättigheter för tredje part i händelse av bristande överensstämmelse med innehållet i domstolsavgörande klagomål mot advokater.
Klagomål mot advokater som utövar i Cypern bör riktas till:

(http://www.cyprusbarassociation.org/)
PO Box 21446
1508 Nicosia, Cypern
Telefon: +357 22.873.300
Fax: 35722873013

E-post: cybar@cytanet.com.cy eller cybar2@cytanet.com.cy

Klagomål mot advokater som utövar i norra Cypern kan göras skriftligen till berörda lokala ”Bar kommissionen. Efter förundersökningen de kommer att överföras till ”Bar rådet”. Det finns en annan bar kommissionen för varje region. Inledande undersökningar av klagomål sker inom regionen, men sedan till den totala Bar rådet. Du kan maila regionala Bar Uppdrag:

Nicosia: erdaserbilen@gmail.com
Kyrenia: bugra@akterlaw.com
Famagusta: demirellaw@hotmail.com
Morphou: zehradelibas@hotmail.com

Klagomål mot rättssystemet i Cypern

Klagomål mot rättsväsendet bör göras till allmänna åklagaren:

Petros Clerides
justitieminister
Law Office av Republiken Cypern
1403 Nicosia
Cypern

EU-kommissionär

Det finns en EU-kommissionär för konsumentskydd. Deras adress är:

EU-kommissionär för konsumentskydd
Europeiska kommissionen
B-1049 Bryssel

Du kan läsa mer om EU: s konsumenträttigheter på deras hemsida .

Är det rättvist , en EU-organisation som stöder kunder råder medborgarna hur man klagar när saker går fel.

Hjälp i Storbritannien

Vi har publicerat råd som brittiska myndigheterna att ta kontakt om du tror att du har varit utsatt för fastighetsbedrägeri.

Om du bodde i Storbritannien när du gjorde ditt köp som du kanske vill kontakta europeiska konsumentcentrum , som har inrättats av Europeiska kommissionen i samarbete med medlemsländerna för att hjälpa konsumenterna med gränsöverskridande tvister. Centret ger information och råd om problem med att köpa över gränserna och kan medla när problem uppstår om de tror att det kan hjälpa.

Konsumenteuropa
1 Sylvan Court
Sylvan Way
Southfields Business Park
Basildon
Essex SS15 6TH
Telefon: +44 (0) 8456 04 05

Ansvarsfriskrivning
Även om vi hoppas att denna information är användbar, tänk på att den inte är avsedd att vara den enda vägledning för potentiella köpare att följa när man överväger att göra ett köp. Dessutom gör vi inga utfästelser om kvalitet eller riktigheten i den information som finns på webbadresser som anges i denna guide, inte heller kan vi acceptera något ansvar för innehållet som lagras på dem. Vi rekommenderar starkt att potentiella köpare av fastigheter på Cypern söka oberoende juridisk och ekonomisk rådgivning i alla skeden av sina inköp.