Köpprocess Norra Cypern

Visningsresa

Investera några dagar och åk ner och se er omkring. Vi guidar er gärna runt och visar upp vårt utbud helt förutsättningslöst. Känns allting bra och ni önskar titta på en fastighet/lägenhet ytterligare en gång till innan ett beslut om ett köp, så är nöjet på vår sida samtidigt som vi besvarar era frågor.

 
Möte med advokat

Efter en rundvisning hör det till vanligheterna att man träffar en advokat på Cypern, detta oavsett om ni har slutgiltigt bestämt er eller ej då advokaten i så fall endast förbereder en fullmakt. (Mötet sker endast om ni tror att ni kan komma att köpa fastighet på Norra Cypern inom närmaste tiden).

När ni väl har bestämt er för en specifik fastighet/lägenhet kontaktar ni fastighetsmäklaren som framför ert intresse till säljaren. Ni betalar en deposition och i samband med detta exponeras bostaden ej mer för andra potentiella köpare (utländska fastigheter marknadsförs vanligtvis av flera mäklare, varför det är extra viktigt att bostaden släcks ner). Nivån på depositionen varierar beroende på köpeskilling, dock ligger den normalt mellan 10-35 % och betalas in på fastighetsmäklarens klientmedelskonto alternativt till advokaten.

Därefter kontaktar man advokaten som kommer göra en sökning i fastighetsregistret för att kontrollera att säljaren är registrerad ägare till marken, inte har några lån, förelägganden eller andra belastningar på marken/fastigheten, kontrollera bygglov, att säljare har rätt att sälja fastigheten etc. Ser allt bra ut sätter advokaten ihop ett kontrakt som ni behöver skriftligen godkänna innan advokaten skriver under genom fullmakten. Att sätta ihop kontraktet inklusive samtliga kontroller tar normalt runt 14 dagar.

Köper ni en fastighet off plan eller som är under konstruktion tryggar advokaten er i avtalet genom såväl ett datum för färdigställande enligt bygglov, ritningar, etc. som en straffavgift/försening för byggherren till köparens fördel. Skulle bygget dra ut alltför mycket på tiden så brukar köparen även få valmöjligheten att häva köpet, dvs. få hela summan tillbaks inklusive ränta.

Er advokat kommer att förse er med de lagliga garantier av köpet för fastigheten som överensstämmer med Norra Cyperns lagar.

Kostnaden för att anlita en advokat varierar mellan £1,000 till £1,250 GBP och betalas av köparen.

 

Ansökan om köptillstånd

Er ansökan till ministerrådet angående ert köptillstånd (Buyers approvment) kommer att lämnas in av er advokat.

Ansökningsprocessen kan ta lång tid att godkännas, för tillfället tar det mellan 1-2 år beroende på objekt. Detta påverkar dock inte er från att flytta in i fastigheten, hyra ut det eller sälja det vidare.
Medan er ansökan om köptillstånd behandlas kommer ministerrådet att göra sökningar i landregistret, militären samt från immigrationsmyndigheterna. Är utslaget positivt, kommer er ansökan att beviljas.

Om det osannolika händer, att din ansökan avslås, kan ni föreslå en annan person att stå på fastigheten på era vägnar och på så sätt ha fastigheten åt er.

När er ansökan har blivit beviljad, kommer ni få besked och förberedelser påbörjas för att få lagfarten i ert namn.

 

Skatter, avgifter och övriga förvärvskostnader

Stämpel skatt (stamp duty) – 0.5% av kontraktets försäljningspris. Betalas till skattekontoret av köparen. Detta måste betalas inom 21 dagar efter att kontraktet är signerat och före avtalet registreras hos motsvarigheten till lantmäteriet. Kontraktet registreras inom 21 dagar av advokaten, när detta har skett så är köparen tryggad och säljaren kan ej sälja fastigheten till någon annan.

Moms (KDV) – 5% Beräknas på det högsta värdet av antingen bedömt värde eller priset på kontraktet. Detta betalas av köparen för att få lagfarten, dvs en kostnad först längre fram i tiden, normalt inom ca 1-3 år.

 

Överlåtelseavgift (Transfer fee)– 6% Beräknas på det högsta värdet av antingen bedömningsvärde eller priset på kontraktet. Detta betalas till motsvarande lantmäteriet vid överförande av lagfart. Överlåtelseavgiften betalas av köparen.

Vinstskatt (Capital gains tax) – Beräknas på det högsta värdet av antingen bedömningsvärde eller priset på kontraktet. Detta betalas oftast av säljaren om inget annat har förhandlats fram. Summan avgörs beroende på om säljaren är professionell eller privat. En professionell säljare har en skatt på 6.25% medans en privat säljare har 3.5%.

 

(På vissa fastigheter tillkommer en kommunalskatt – 1% av överföringssumman).

 

Vi förbehåller oss från eventuell felskrivning då lagar och regler ändras snabbt i landet.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.