Vanliga frågor

Vad betyder de olika lagfarterna?

Det finns generellt 5 olika typer av lagfarter på Norra Cypern;

Pre -74 Turkish Title deed = Var turkisk fastighet före 1974. Mark som ofta efterfrågas, dock är det idag svårare för en utländsk person att få lagfart varför man bör köpa genom en så kallad TRUST-fond (advokaten hjälper till med detta).

Exchange Title deed (Esdeger) = Fastigheter som har getts till turkcyprioter i ersättning för fastigheter som de lämnat efter sig på södra sidan pga. 1974.

TMD Title deed = Fastigheter som myndigheterna har gett till turkar eller turkcyprioter efter 1974 för att uppmuntra inflyttning.

Pre -74 English Title deed = Fastigheter som ägts av engelsmän före 1974. Ofta dyra fastigheter och är ytterst ovanliga att finna på marknaden.

Pre -74 Foreign Title deed = Fastigheter som har ägts av personer som idag ej är skrivna på Norra Cypern, t.ex. grypcyprioter, före 1974

 

Är det säkert att köpa fastighet på Norra Cypern?

TRNC (Norra Cypern) och turkiska republiken har hittills betalat betydande ersättning till de tidigare grekcypriotiska ägarna av fastigheter i fastighetstvister likt herr och fru Orams. Alla dessa krav/fodringar är fullt betalda och reglerade mellan kärande (grekcyprioten) och TRNC eller Turkiet. Inga av dessa krav/fodringar har orsakat några problem för den nuvarande ägaren.

Detta är statspolitik i TRNC och är fortfarande giltiga och tillämpbara i alla liknande fall. Flera lokala advokater är av den uppfattningen att TRNC är snart i färd med att stifta nya lagar för att erbjuda ytterligare skydd för nuvarande och framtida köpare/investerare i TRNC.

 

Är det några restriktioner för en icke medborgare att äga en fastighet?

Icke medborgare har rätt att äga mark/tomt (endast en) på max 5 donum (1339 kvadratmeter) per hushåll. Om ni önskar ägs mer mark eller flera fastigheter, eller en fastighet som är större än 5 donum, behöver ni hitta en person ni litar på som kan äga fastigheten i sitt namn (vid större än 5 donum, måste denna person vara medborgare, dock går det kringgå denna regel).

 

Kan min make och jag köpa en fastighet var?

Nej, man och hustru räknas som ett hushåll och nuvarande fastighetslagar säger endast en fastighet per hushåll.

 

Vilka kostnader och skatter finns kring ett köp?

Advokatkostnad varierar mellan £1000 och £1,250 och då ingår samtliga handlingar som behövs för att köpa fastigheten.

Stämpelskatt (Stamp Duty) är 0.5%, baserat på försäljningspriset. Denna ska betalas inom 21 dagar från undertecknande av köpeavtalet samt före registreringen av avtalet.

Lantmäteriet (The Land Registry) tar en summa för registrering av en lagfart (title deed) på 53 TL (ca 210 SEK).

6% Överföringsskatt som betalas vid överföring av lagfart (title deed), Varje person har en möjlighet att vid ett tillfälle sänka denna till 3%. När personen har utnyttjat detta så kommer alla framtida köp att ha 6% överföringsskatt.

Överföringsskatten är baserad på den högsta summan av antingen kontraktet eller bedömning av värdet. (Det är ovanligt att bedömning av värdet är högre än kontraktsvärdet).

5% Moms som betalas vid överföringen av lagfarten. Momsen är baserad på den högsta summan av antingen kontraktet eller bedömning av värdet.

På vissa fastigheter finns det även en liten lokal kommunalskatt som är på 1% av kontraktsvärdet.

Vinstskatt betalas av säljaren såvida inte kontraktet säger annat.

 

Kan jag sälja fastigheten innan jag har fått lagfarten?

Ja, att sälja innan ni har fått ert namn på lagfarten (title deed) har även en fördel ekonomiskt. När lagfarten är färdig i ditt namn ska nämligen en avgift betalas (5% avköpeskillingen). Säljer ni innan lagfarten är färdig slipper ni avgiften.

 

Behöver jag vänta på köptillståndet innan jag kan flytta in i min fastighet?

Nej. När din fastighet är klar kommer du kunna ta besittning av din egendom och flytta in.

 

Kan jag sälja min fastighet innan byggprojektet är klart?

Ja, och ni kommer även slippa överföringsskatten på lagfarten.

 

Kommer jag att behöva betala vinstskatt vid försäljning av min egendom, om så är fallet, hur mycket kommer det vara?

Detta beror på om du är en privatperson eller en professionell säljare. Varje privatperson har en möjlighet att någon gång i livet utnyttja en skattefri försäljning. Om du utnyttjar detta, kommer du inte att behöva betala vinstskatt. På varje efterföljande försäljning kommer du betala 3.5% vinstskatt, baserat på att du inte säljer mer än 3 fastigheter under det året. Säljer du mer än 3 fastigheter på ett år så räknas du som en professionell säljare och betalar 6.25% vinstskatt.

 

Vad händer om jag säljer innan jag fått lagfarten, kommer jag fortfarande att behöva betala vinstskatt?

Om du säljer egendomen för mer än vad du köpte den för så kommer du fortfarande att behöva betala vinstskatt. Om lagfarten inte har ändrats i ditt namn, så står den fortfarande i den förra säljarens namn. Namnet på lagfarten avgör vem som behöver betala vinstskatt. Eftersom den föregående säljaren inte kommer att vilja betala för mer vinst än vad denne hade så kommer det skrivas till en klausul i kontraktet som pekar mot detta. Ni kommer alltså få betala vinstskatt på er del av vinsten.

 

Är det jag köper äganderätt eller arrende?

Lägenheter och villor säljes med äganderätt. Lägenheter är inte, som vi är vana vid i Sverige, bostadsrätter utan ägandelägenheter.

 

Är det möjlighet att ta lån vid köp av egendom?

För att ta lån på en egendom så krävs det att man är medborgare. Att bli medborgare är väldigt omständigt och lämnas därför dithän.

Många byggföretag har dock egna typer av lån för fastigheter som de erbjuder till icke-medborgare.

 

Behöver jag ett pass eller visum för att komma in i Norra Cypern?

Om du är en medborgare av ett EU land med minst 6 månader kvar innan passet löper ut så får du komma in i Norra Cypern. När du anländer till Ercan flygplats i norr eller när du passerar gränsen mellan söder och norr så kommer du behöva fylla i en ansökan för visum med ditt namn, nationalitet och pass nummer. Det är ingen kostnad för detta. Övriga nationaliteter kan behöva ett visum för att komma in i Norra Cypern. Normalt får du stanna i landet i 90 dagar per besök.

 

Är det enkelt att ta sig över gränsen mellan norr och syd?

Det finns flera passager längs gränsen där ni kan ta er mellan Turkiska republiken av Cypern och Grekiska republiken av Cypern. Huvudpassagen är i Nicosia vid Ledra Palace och Metehan och vid Famagusta. EU medborgare kan ta sig över gränsen med ett giltigt pass, medans övriga medborgare behöver kontakta Grekiska republikens ambassad i deras hemland. Ert pass kommer att bli kontrollerat på båda sidor av gränsen. Det finns restriktioner på vad och hur mycket man får importera / exportera. Tex. så finns restriktioner på alkohol, cigaretter etc. Att ta sig över gränsen är väldigt enkelt. Om du kör över med hyrbil så behöver ni en försäkring som kan köpas vid gränsen. En månad kostar ca £25. (Ni behöver en försäkring för vardera sida).

 

Vad är det för valuta i Norra Cypern?

Valutan är i Turkisk Lira. Växlingskursen är flytande men stabil. Euros, US Dollar och Engelska Pund brukar också gå att betala med. Vid ev. växel så brukar det betalas tillbaka i Turkisk Lira. Generellt är det mest fördelaktigt att handla med Turkiska Lira.

 

Varför nämns Engelska Pund så ofta?

Alla egendoms köp görs med Engelska Pund. Advokatkostnader samt skatter vid köp av egendom görs också i Engelska Pund.

 

Vad är huvudreligionen i Norra Cypern?

Turk cyprioter är i huvudsak muslimer, med kristna och judiska minoriteter som lever glada sida vid sida med dem.

 

Testamente

Avslutningsvis vill vi påtala att det är ytterst viktigt att upprätta ett lokalt testamente vid köp av fastighet på Norra Cypern såväl som säkert många andra länger. För hjälp med detta; kontakta er advokat eller ansvarig fastighetsmäklare.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.