Norra Cypern

Smarta affärer på en ”ny” pärla i Medelhavet

På Norra Cypern skiner solen 340 dagar om året. Här kan du spela golf och tennis, promenera i bergen eller dyka i ett av världens klaraste vatten. Året om. Lägg därtill en av världens mest generösa skattelagstiftningar och valet ter sig rätt solklart.

 

Norra Cypern en bortglömd skatt

Hittills har det politiska läget och oklara ägandeförhållanden lagt sordin på investeringarna på den turkiska norra sidan. Men förra året kom en öppning i långdragna konflikten mellan Turkiet och Grekland och dessutom nya fastighetslagar.

– Det är en helt annorlunda marknad. Priserna är dessutom 30 till 50 procent lägre och affärerna sker i brittiska pund, en växelkurs som är låg just nu, säger Göran Jarving, fastighetsagent på Norra Cypern.

Investerare och framför allt holdingbolag har sedan en lång tid tillbaka sett möjligheterna i Cyperns generösa skattelagstiftning. På Norra Cypern är skatterna ännu lägre.  Många privatpersoner ser också fördelar med att flytta sina tillgångar, och kanske sin permanenta adress, till Medelhavsön.

– Det har varit en glömd del av Cypern, här finns fortfarande helt orörda stränder, avslutar Göran Jarving.

Resa hit: Direktflyg eller via Nicosia, Larnaca, och tar en taxitransfer över till den norra sidan. Även via Istanbul.

 

Fakta fastighetsköp på norra Cypern

Fyra typer av lagfarter

Köper du eller investerar i fastigheter på norra delen utges lagfarten av Turkiska Republiken Norra Cypern.  Det finns fyra typer av olika lagfarter. För att vara säker på vilken sorts land du köper rekommenderas det från flera olika håll att man kopplar in en advokat, det samma gäller för fastighetsaffärer på södra delen.

 

Pre 1974 Foreign Title gäller fastigheter som ägts av personer inte längre är skrivna på Norra Cypern, t.ex. grekcyprioter, före 1974.

Pre 1974 Turkish Title gäller fastigheter som ägts av turkcyprioter för 1974.

TMD title gäller fastigheter som getts till turkar eller turkcyprioter av myndigheterna efter 1974 myndigheterna gett eller för att uppmuntra inflyttning till Norra Cypern.

Exchange Title (Esdeger) är fastigheter som getts till turkcyprioter som ersättning för fastigheter som lämnats kvar på södra delen efter flykt till den norra delen.

Läs mer om Cypern: "Inte ett moln på himlen över Afrodites hem"

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.