fbpx
På den nordvästra sidan av Cypern, inte långt ifrån det turkiska fastlandet, lever en fascinerande och relativt okänd del av historien vidare i den lilla pittoreska byn Kormakitis. Byns och dess innevånares historia sträcker sig århundranden tillbaka och är idag en av de 4 återstående maronitiska byar som finns kvar av vad som en gång uppgick till 72.

Utanför Cypern och den östra delen av Europa är maroniterna föga kända men byn var en gång själva centrat i den maronitiska kulturen på ön. För den som är intresserad av att upptäcka och ta del av något genuint, är det möjligt eftersom maroniterna är ett gästfritt folk som kommer att välkomna dig, inte som en turist eller en besökare, utan som en vän.

Ursprungligen kom deras förfäder till Cypern från Levanten så tidigt som i det 7e århundradet f.Kr. Deras bosättning på ön fortsatte i vågor under mer än sex århundraden. När korsfarar Guy de Lusignan gavs herravälde över Cypern 1192 e.Kr från Richard Lejonhjärta och tempelriddarna, förde han dit maronitiska krigare för att skydda Cyperns kust.

De ungefär sjuttiotvå byarna har genom de många erövringar som gjorts genom århundradena sakta men säkert reducerat dem till först sextio, sedan trettio, ända ner till de fyra som återstår idag. Kormakitis har alltid varit och är fortfarande den mest betydande av de alla i den Maronitiska kulturen och bytte namn till Korucam efter ockuperingen av ön, men båda namnen förekommer i lika hög grad.

Den Ottomanska erövringen 1570 e.Kr ledde till 32.000 Maroniters död och när Turkarna invaderade Cypern 1974, resulterade detta i ytterligare förlust av maronitiska liv vid slaget i Fammagusta. Detta betydde en dödsstöt för dem som grupp och som effektivt förskingrade vad som var kvar av den maronitiska samhället.

Samfundet var inte tvingade att lämna sina byar när ön invaderades och medan några bestämde sig för att stanna kvar i så kallade enklaver, beslöt sig mestadels de yngre för att lämna sina hembyar till förmån för den södra delen av Cypern, där fler arbetstillfällen och bättre utbildning fanns tillgänglig.

Efter öppningen av gränsen 2003 kommer nu många regelbundet över gränsen varje vecka för att delta i söndagsmässan i byns stora stoltet: kyrkan St George. Vidare deltar många aktivt i att återställa husen i byn och det enda hotet mot Maroniterna i dag är assimileringen in i den homogena, Grekisk-Ortodoxa kristna majoriteten i söder.

Även om Grekiska är det dominerande språket, talar de traditionellt en egen variant av en dialekt som härstammar från Arabiskan och som används i deras kyrkas liturgi. Som öst-katoliker i väst-syriska riten, har de full gemenskap med den katolska kyrkan i Rom. Tillägnad sin skyddshelgon, St. George, ligger kyrkan som byns medelpunkt och är unik på så sätt att det är den enda kristna kyrkan i norra delen av Cypern.

De smala gatorna i Kormakitis må vara tysta om du kommer på någon annan dag än en söndag, men är alltid värt ett besök. En vinbar, några restauranger och ett café eller två, är oftast öppna och nyligen också ett museum som tack vare EU-anslag har kunnat byggas och beskriver stolt sin historia för nyfikna besökare. Det finns en liten grupp av nunnor som bor i klostret brevid kyrkan. De hjälper till med att sköta om kyrkan och bistår även prästen, som själv bor i byn..

Om kyrkan är stängd när du kommer kan du helt enkelt be om nyckeln från byns gemensamma kaffehus.

För mer information, rekommenderar jag följande länkar:

http://www.maronitesofcyprus.com/cgibin/hweb?-A=781&-V=villages

http://tystafotstegikormakitis.wordpress.com

Norra Cypern´s historia
Norra Cypern, som är den turkiska delen av ön, har ca 350 000 invånare och är beläget i gränslandet mellan tre kontinenter ca 40 mil från Turkiet.

Norra Cypern är älskad för den avslappnade livsstilen, dess valuta för pengarna och den förtjusande ”by-känslan”. Här kombineras vackra vikar och förtrollande sevärdheter med ett soligt klimat året runt, vilket gör Norra Cypern till ett idealiskt resmål året om.

Historien om Norra Cypern sträcker sig tusentals år tillbaka

i tiden och bjuder på många spännande historiska och kulturella upplevelser. Här finns imponerande berg, frodig natur och vänliga människor.

Eftersom Norra Cypern inte har exploaterats av turistindustrin på samma sätt som den södra delen är det därför fortfarande möjligt att hitta en egen oförstörd sandstrand eller solvarm klippa med kristallklart vatten och regionens bästa dykupplevelser.

Kustlinjen är förvånansvärt vacker med sina antika hamnar där en labyrint av båtar, butiker, antika platser och familjeägda restauranger väntar er.

Norra Cypern betjänas av Ercan International Airport. Hit flyger många charterarrangörer och förbindelserna är goda, under sommartid landar omkring 90 flyg per vecka.

För mer utförlig information, vänligen se flygplatsens hemsida

Läs mer om Cypern: ”Inte ett moln på himlen över Afrodites hem”

Norra Cypern en Juvel
Dubbat som bäst av Medelhavet som det var decennier sedan, är norra Cypern den med bäst bevarade hemlighet. Älskad för sin långsamma takt av liv och välkomnande gästfrihet, kombineras vackra vikar och förtrollande sevärdheter med soligt klimat året runt.

Norra Cypern är en idealisk Euro-free semestermål som finns vid en skiljeväg tre kontinenter och bara 6 mil från Turkiet. Tidigare en brittisk koloni, öns Europeiska påverkan innebär att, även om turkiska är det officiella språket i norr, engelska talas fortfarande allmänt och körning är till vänster. Stora skatte förmåner att leva här. Ett nytt skatteparadis. Fråga oss mera så hjälper vi till med all information.

Norra Cypern spricker med spännande antiken och en rik kulturhistoria. Kustlinjen är häpnadsväckande vacker med sina gamla hamnar där man kan äta allt-fresh. Sandy beaches sträcker ut sig mil efter mil, medan djupt in i det kristallklara ljusa havet erbjuder många av regionens bästa Dyk platser. En labyrint av hantverk affärer, antika platser och familje ägda restauranger väntar prospektering i norra Cypern pulserande städer, medan idylliskt landskap och antika Rustika byar försiktigt renoveras på landsbygden.

Det finns olika nyckelområden som erbjuder unika upplevelser för alla typer av resenärer. Kyrenia, de mest önskade ställena, är unikt i sin inställning med den sambandspunkt som omger den gamla venetianska hamnen. Den långa norra kusten stöds av fem Finger bergen med sina dramatiska träd bevuxna sluttningar och klippiga toppar. Slott, historiska ruiner och religiösa reliker smyckar bergen, medan lägre höjderna och låglandet är fortfarande mycket vackert, och också hem med några av de mest önskvärda hotellen ligger.

Far west, är den mest fruktbara regionen med citrus dungar och olivträd i överflöd. I öster pekar finger halvön Karpaz till Syrien. Denna region är mer avlägsen ännu hem till de vackraste landskap på norra Cypern, med övergivna stränderna och antika byar med dess charm, basilikorna, gravar och ruiner som är försedda med testamentet till regionerna är ärorika förflutna.

Norra Cypern – Sol, hav och sand
Stränder i norra Cypern är så mångskiftande som landskapet. En sak du hittar säkert är att, de flesta av de vackra stränderna är orörda och välkomnar er för en ren avkoppling.

Från sanddyner i Karpaz där mil från tomma stränder lägger en perfekt inställning för ett dopp, till Kyrenia, helt servade gyllene slipat beach klubbar och mil av vitt slipat av Famagusta stränder. Alla har en sak gemensamt, de kristallklara lysande vatten de lägger fram för er.

Cypriotisk Matkultur
Färska livsmedel är vad det handlar om i norra Cypern. Matkulturen är mycket uppenbara här med en mängd Gyros, Nyfångad fisk, och ett stort urval av internationella rätter som serveras på hela ön. En måltid ut i norra Cypern är högsta grad en av de viktigaste sociala aktiviteter på kvällarna för lokalbefolkningen. Frukt och grönsaker odlas lokalt och plockas färskt på ön med citrus citroner och apelsiner, fikon, vattenmeloner, vindruvor, jordgubbar, Persilja, gurka, tomater och Oliver är bara ett litet urval. Njut av mat, eller följ med lokalbefolkningen som bara
älskar deras utomhus kök med vänner och familj.

Norra Cypern erbjuder en uppsjö av aktiviteter
Om du gillar att vara i farten eller vill lägga lite kul till din semester, har norra Cypern massor att erbjuda. Av många vattensporter såsom simning, paraglyding, Kanotpaddling, vind surfing, Snorkling och Dykning, organiserade till mer banan båt turer, ringdiagram med åk attraktioner. Fiske är också en populär verksamhet tillsammans med Fotvandring, vandring, Lerduveskytte och ridning. 31 olika orkideer Växer vilt här på Norra Cypern.

Norra Cypern ståtar också med några av Europas bästa Go-Carting , tio Pin Bowling körfält och paintball centrum. För dem som vill ha någon fred och ändå ser för att få Adrenalin kan pumpa du också prova skärmflygning som är populär i Kyrenia. Golf är naturligtvis som populär i norra Cypern som det är i resten av världen, och norra Cypern har sin egen internationella standard Golfbana som i de pittoreska Dalarna i Esentepe nära Kyrenia. Vi bygger precis här våra lägenheter och fastigheter.

Välkomna hit på en visning med mig och vi följer er hela vägen genom välrenomerade advokater och byggföretag med lagfart och dess säkerhet.

Vänliga Hälsningar
Göran Jarnving

Köpa hus eller lägenhet i Spanien?
Välj istället Norra Cypern
Har du funderat på att köpa hus eller lägenhet i Spanien? Här jämför vi hur det är att äga en bostad på Norra Cypern och i Spanien. För att du ska kunna göra ett enklare val.

Spanien har blivit ett väldigt populärt land för skandinaver att köpa bostad i. Men om du värdesätter det genuina, det gästvänliga och det trygga är norra Cypern ett ypperligt alternativ.

Om man jämför med Spanien har norra Cypern nästintill obefintlig kriminalitet. Det är en extremt trygg del av landet där du i princip känner dig säker vart du än går. Som en av Europas gömda pärlor är turismen på norra Cypern inte alls är lika utbredd som i Spanien. I denna vackra del av Cypern hittar du orörda stränder och kristallklart vatten, något som är få förunnat längs Medelhavets kuster idag.

I och med Spaniens popularitet har priserna där stigit därefter. På Cypern får du mycket för pengarna. Här betalar du ingen fastighetsskatt eller skatt på kapital och det är låg moms på investeringar. Du äter och bor billigt på grund av den billiga valutan. Därtill har Cypern Europas bästa sjukvård och en hög infrastruktur.

När du reser till norra Cypern har du flera stora flygbolag att välja mellan bland annat SAS, Ryan Air och Norwegian. För dig som tycker om natur har norra Cypern en fantastisk flora och växtliv, ett landskap som är mycket vackert att vandra i. Här är det populärt med alla typer av vattensporter såsom surfing, snorkling och dykning.

Vi på North-Cyprus kan hjälpa dig med köpet av hus eller lägenhet på Norra Cypern. Med ett stort kontaktnät och lång erfarenhet tar vi dig igenom hela processen och hjälper dig hitta din drömbostad.

Köpa hus eller lägenhet i Turkiet?
Välj Norra Cypern istället!
Går du i tankarna på att köpa lägenhet eller hus i Turkiet? Vi tycker du ska överväga att köpa bostad på norra Cypern istället.

Det är inte speciellt konstigt om du inte har hört så mycket om norra Cypern förut. Det är nämligen en av de lite bortglömda pärlorna runt Medelhavet. Här hittar du fortfarande det genuina och det gästvänliga. Addera orörda stränder och kristallklart vatten och du har, för många, en vinnare. Med tanke på hur överbebyggda stränderna är runt Medelhavet är det många som vill åt det som norra Cypern har. Här bygger man inga höghus utan behåller det genuint cypriotiska. Med Europas bästa sjukvård och en hög infrastruktur är Cypern ett exemplariskt ställe att äga en bostad på.

På norra Cypern får du mycket för pengarna! Du äter och bor billigt på grund av den billiga valutan och det är låg moms och skatter på investeringar. Det är lätt att ta sig till norra Cypern. Du har flera stora flygbolag som flyger hit bland annat SAS, Norwegian och Ryan Air.

Norra Cypern är säkert. Om du jämför med Turkiet har denna del av landet nästintill obefintlig kriminalitet. Du känner dig trygg i princip var du än är vilket är ovanligt runt Medelhavet där den stora turismen ofta drar till sig kriminalitet. Men det är just det. Här är turismen inte alls lika utbredd och därmed behöver du aldrig trängas på restauranger och stränder. Denna del av Cypern har en fantastisk flora och ett prunkande växtliv. Det är populärt att vandra och icke att förglömma alla vattensporter som du kan ägna dig åt såsom surfing och snorkling.

Så, vårt tips är att du hittar din drömbostad utomlands på Norra Cypern. Vi på North-Cyprus hjälper dig från start till mål med ditt köp av hus eller lägenhet.

Vi är den enda juristbyrån på norra Cypern som är certifierad enligt ISO 9001, en certifiering vi har innehaft sedan 2006.

Vi har specialistkompetens för alla slags fastighetsfrågor, överlåtelser, fastighetsrätt, familjerätt, handelsrätt, banklagstiftning, rättstvister, försäkringsrätt och alla slags försäkringsfrågor. Dessutom är vi juridiska rådgivare åt ett antal företag, bland andra mobiltelefonföretaget Turkcell, North Cyprus Electricity Authority (Kib-Tek), olika banker och försäkringsbolag, turkiska försäkringskassan, samt många utländska investerare och fastighetsägare.

De erfarna advokater som arbetar på vårt kontor kan anlitas individuellt eller som ett team för ett brett spektrum av tjänster. Vi erbjuder ett stort kunnande både när det gäller tvister som går till domstol och andra juridiska spörsmål.

Alla våra advokater har ett gemensamt kontor och gemensam administration. Kontoret leds av grundaren Talat Kursat (Barrister at Law).

Handledning vid köp av fastighet på CYPERN
För köparen:

Steg 1. Hitta fastigheten och kom överens om pris och betalningsplan. (Vi råder dig att kontakta en fastighetsmäklare som känner marknaden väl och som kan hjälpa till att hitta lämplig fastighet och förhandla om priset.)

Steg 2. Kontakta en advokat som ansvarar för köpeprocessen.

Steg 3. Kontakta polisen i ditt hemland och be om ett utdrag ur belastningsregistret.

Steg 4. Vänta tills advokaten har förberett ett kontraktsutkast och skickar det till dig för godkännande.

För advokaten:

Steg 1. Advokaten kontaktar fastighetsmäklaren eller fastighetsägaren för att erhålla alla erforderliga dokument.

Steg 2. Advokaten kontrollerar alla relevanta dokument och försäkrar sig om att säljaren har full besittningsrätt och att det inte föreligger några problem med fastigheten.

Steg 3. Advokaten gör ett kontraktsutkast och skickar det till dig för godkännande.

Steg 4. Advokaten undertecknar kontraktet för din räkning, efter det att du gett ditt godkännande.

Steg 5. Advokaten skickar dig en specificerad faktura över skatter och avgifter som ska betalas i detta skede. Skatter och avgifter som ska betalas:

a. Avgifter för juridisk hjälp, ca …….. £ 1,350

b. Stämpelskatt: 0,5 % av kontraktsvärdet

c. Avgift för registrering av kontrakt, ca …..£ 300

Steg 6. När advokaten har mottagit ovanstående skatter och avgifter uppvaktar denne skattemyndigheten för att få kontraktet stämplat och registrerat i tillämpligt fastighetsregister (i detta skede gör advokaten en sista kontroll av fastigheten för att försäkra sig om att det inte föreligger några problem med egendomen).

Steg 7. Advokaten begär att få ditt utdrag ur belastningsregistret och ansöker sedan hos Ministerrådet om tillstånd för dig att bli registrerad ägare av fastigheten. Det kan ta mellan 12 och 18 månader innan tillståndet ges.

Registrering av egendomen i kundens namn
När tillstånd har getts av ministerrådet bekräftar advokaten detta till säljaren, och inleder proceduren att överföra lagfarten till dig.

De skatter som ska betalas i detta skede är:

a. Överlåtelseskatt – 3.5 % av köpeskillingen

b. Moms (om tillämpligt) – 5 % av köpeskillingen

c. Advokatens avgifter för överlåtelsen, ca £ 400

d. Ett litet belopp i kommunalskatt

PS. Moms (VAT) ska inte betalas om egendomen säljs på nytt och moms redan betalats.

Du kan få mer information genom vårt kontor.

OBS! Vi råder alla fastighetsköpare att låta upprätta ett testamente. För en person kostar detta £ 200, och för ett par som köper egendom tillsammans kostar det totalt £ 300.

Alla lagfarter i Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) ger full besittningsrätt. Alla lagfarter garanteras av TRNC och Republiken Turkiet.

Bra att veta om TRNC
Språk : Turkiska, engelska
Tillämplig lag : Brittisk lag
Kontraktsspråk : Engelska
Tillämplig valuta : GBP, USD, EUR, Turkiska lira
Tillämpliga skatter :

a. På uthyrning: 10 % på den månatliga hyresinkomsten

b. På inkomst: Om pengarna intjänas och skatt betalas i annat land ska ingen skatt betalas. Om ingen skatt betalas i utlandet ska 5 % skatt betalas.

c. Vid bortgång: arvsskatt på tillgångar i TRNC – 1 % på tillgångar över GBP 100 000.

Smarta affärer på en ”ny” pärla i Medelhavet

På Norra Cypern skiner solen 340 dagar om året. Här kan du spela golf och tennis, promenera i bergen eller dyka i ett av världens klaraste vatten. Året om. Lägg därtill en av världens mest generösa skattelagstiftningar och valet ter sig rätt solklart.

Norra Cypern en bortglömd skatt

Hittills har det politiska läget och oklara ägandeförhållanden lagt sordin på investeringarna på den turkiska norra sidan. Men förra året kom en öppning i långdragna konflikten mellan Turkiet och Grekland och dessutom nya fastighetslagar.

– Det är en helt annorlunda marknad. Priserna är dessutom 30 till 50 procent lägre och affärerna sker i brittiska pund, en växelkurs som är låg just nu, säger Göran Jarving, fastighetsagent på Norra Cypern.

Investerare och framför allt holdingbolag har sedan en lång tid tillbaka sett möjligheterna i Cyperns generösa skattelagstiftning. På Norra Cypern är skatterna ännu lägre. Många privatpersoner ser också fördelar med att flytta sina tillgångar, och kanske sin permanenta adress, till Medelhavsön.

– Det har varit en glömd del av Cypern, här finns fortfarande helt orörda stränder, avslutar Göran Jarving.

Resa hit: Direktflyg eller via Nicosia, Larnaca, och tar en taxitransfer över till den norra sidan. Även via Istanbul.

Fakta fastighetsköp på norra Cypern


Fyra typer av lagfarter

Köper du eller investerar i fastigheter på norra delen utges lagfarten av Turkiska Republiken Norra Cypern. Det finns fyra typer av olika lagfarter. För att vara säker på vilken sorts land du köper rekommenderas det från flera olika håll att man kopplar in en advokat, det samma gäller för fastighetsaffärer på södra delen.

Pre 1974 Foreign Title gäller fastigheter som ägts av personer inte längre är skrivna på Norra Cypern, t.ex. grekcyprioter, före 1974.

Pre 1974 Turkish Title gäller fastigheter som ägts av turkcyprioter för 1974.

TMD title gäller fastigheter som getts till turkar eller turkcyprioter av myndigheterna efter 1974 myndigheterna gett eller för att uppmuntra inflyttning till Norra Cypern.

Exchange Title (Esdeger) är fastigheter som getts till turkcyprioter som ersättning för fastigheter som lämnats kvar på södra delen efter flykt till den norra delen.

Läs mer om Cypern: ”Inte ett moln på himlen över Afrodites hem”